Assalamualaikum and hai.



Selamat pagi ! Jarang betul awal pagi macam ni nak menaip entry. Harap post entry ni pun awal pagi jugak la. Pelik je dah ucap selamat pagi tapi post entry malam hehe. Mungkin valid kalau post pukul 1 pagi. Walaupun pagi lagi, I nak cerita menu makan malam. Beberapa hari yang lepas I berkesempatan nak dinner di Restoran Sayam. Dengar cerita sedap dan cerita tu I dengar dari Aiman hahaha.


Kalau nak tau, Restoran Sayam ni ada lagi satu cawangan yang dekat sangat dengan rumah I. Sebelum ni pernah jugak ajak Aiman cuba makan kat situ bila ada masa. Bila lalu je restoran tu, pelanggan confirm nampak meriah (read : ramai). Memang tertarik la nak cuba. 




Yang I pergi ni bukan cawangan yang dekat dengan rumah tapi berdekatan dengan laut di Jalan Stulang Laut. Restoran ni jugak lebih kurang macam foodcourt tapi kedai lebih besar. Kalau nak pergi waze je Restoran Sayam nanti keluar la restoran yang berdekatan. Kawasan tu jugak memang banyak kedai makan, bukan setakat barisan restoran yang macam foodcourt tu je. Jadi kalau tak berminat nak makan kat sini boleh makan di kedai lain sebab banyak pilihan. Tapi dah kenapa dah sampai tak nak cuba makan di Restoran Sayam ni eh eh..


Walaupun kawasan restoran kelihatan padat di bahagian luar, jangan tertipu padat dia sampai dalam. Dalam tak ramai orang pun bila I masuk. I ingat dah full sangat dengan orang. Tapi kalau nak makan meja kat luar memang tak ada kosong dah. Semua orang nak makan kat bahagian luar mungkin sebab dalam panas walaupun ada kipas. Kipas pun angin macam ada takde je. Tapi I rasa I salah pilih tempat kipas romantik sangat kot. 





Tengok la gambar bahagian luar ramai orang tapi bahagian dalam cuma ada dua keluarga je. Tujuan utama datang mesti la nak cuba menu ikan stim limau. Aiman pernah makan kat sini dulu dengan kawan dia jadi menu ni la yang dia rekomen. Set hidangan ada pelbagai pilihan ikut berapa bilangan orang. Harga pun sama ikut berapa hidangan yang dipilihan. Set yang macam I makan ni ada ikan siakap stim limau, sotong goreng tepung, kailan ikan masin dan telur dadar, harga dalam RM50 dan juga set ni termasuk air buah dua gelas okay. Ini set untuk dua orang.


Patut la I rasa pelik, biasa makan set hidang macam ni wajib ada tomyam. Ni tak termasuk dalam set. Servis boleh tahan bagus sebab tak tunggu lama sangat untuk hidangan semua sampai. Serius rasa macam kejap jee walaupun masa I sampai ada dua, tiga keluarga lagi tengah order jugak. 


Bagi I makanan dia memang sedap ! Yang paling sedap mesti la ikan siakap stim limau tu. Rasa semua cukup sampai habis la hirup kuah stim tu. I jarang sangat makan ikan stim sebab selalu pilih menu ikan siakap tiga rasa. Bila rasa yang stim macam ni boleh tahan jugak. Rasa masam pedas manis semua cukup. Ikan pun boleh tahan besar untuk dua orang. Rasa kailan ikan masin pun sedap jugak. Sayur tu tak ada rasa pahit pelik ke apa. Sotong goreng tepung dan telur dadar rasa macam biasa je.


Memang puas hati dapat makan ikan stim yang sedap macam tu. Kalau datang lagi order tu jela haha. Mungkin lepas ni boleh cuba cawangan yang dekat area rumah tu. Yang penting makan kenyang dan sedap. I bagi 4 bintang yeay. Lepas dah kenyang boleh la ambil angin malam tepi pantai. Ramai jugak yang beriadah malam-malam tepi pantai. Kawasan parking kereta untuk berhenti tepi jalan pun disediakan jadi tak payah risau mengganggu lalu lintas. Kalau datang Johor Bahru jangan lupa makan malam di Restoran Sayam okay.



Dinner @ Restoran Sayam

Assalamualaikum and hai.




Serabut gila tajuk I kan day 1 1/2 hahaha beria je. Sebenarnya I nak khusus kan entry ni untuk half day I kat Akademi Aiman. Sebelum hari tersebut, pukul 8,9 malam la jugak baru bergerak ke Negeri Sembilan. Gerak lambat sebab tunggu mertua I habis kerja dulu. Sementara I kat rumah mertua I sempat la bake dua jenis kek, satu jenis muffin untuk bawak.


Malam tu tidur rumah Wan dulu, next day lepas subuh baru gerak ke Akademi Aiman kat Port Dickson. Yaay passing out day ! Dekat dua bulan jugak la tak jumpa Aiman, tengok melalui video call je sobssobs.



Majlis bermula dalam pukul 8 lebih. Agak awal jugak kiteorang sampai sebab parking banyak lagi dan orang bawah khemah pun tak ramai sangat. Boleh la duduk depan sikit haha. Kat luar pagar dah nampak ramai orang jual flower bouquet dengan coklat, belon banyak jugak tapi I tak beli pun. Ikutkan I nak buat sendiri flower bouquet tu tapi busy. Sempat sediakan hadiah je kira okay la dari tak ada.


Acara start dengan kawad , ada persembahan pancaragam dan role play. Memang seronok tengok sebab pancaragam mainkan banyak lagu. Mesti berpeluh mengangkat alat music lepastu berjemur tengah panas. Penuh gambar dalam fon tapi beberapa jela yang I masukkan dalam blog. Dalam insta story lagi la setiap saat I update hahaha. Jum tengok gambar orang kawad. Susah jugak nak spot Aiman dalam barisan ni sebab semua nampak sama ! Dah terbakar hahaha.





I masukkan gambar kawad Aiman je. yang lain tak ada sebab tak ada Aiman hehe.






Perbarisan dan persembahan habis dalam pukul 10 lebih macam tu. Sarapan dan makan tengah hari disediakan. Itu yang kiteorang lepak sampai 2 lebih jugak la walaupun ramai yang dah balik sebab majlis habis agak awal. Tapi Aiman tak boleh balik lagi sebab malam tu dia ada majlis makan malam. Nanti sambung next entry okay.

Road To Passing Out : Day 1 1/2

Assalamualaikum and hai.




Salam ramadhan. Dalam bulan puasa ni mesti pening fikir nak masak apa kan. Itu bagi yang rajin nak masak la. Kalau tak rajin beli je kat bazar. Tapi apa yang best dalam bulan puasa ni mesti la nak berbuka dengan masakan sendiri, keluarga pun nak makan masakan yang dimasak di rumah. Kadang-kadang makanan bazar ni susah jugak nak kena dengan cita rasa sendiri kan.


Jadi harini I nak share resepi yang sangat mudah, simple, senang untuk dibuat. Ibu, mak, isteri yang busy tak sempat masak, terkejar-kejar balik kerja nak kena masak, boleh la cuba resepi ni sebab memang memudahkan bagi mereka yang tak sempat. I yang dah start kerja ni memang selalu jugak la buat resepi ni. Dah la senang, sedap pulak tu hahaha Perasan sedap. Kerja memasak lebih senang dengan resepi ni. Jum tengok.


Bahan
ayam 1/2 ekor ( I biasa guna 6 ketul saiz sederhana)
1 sudu besar serbuk kari daging/ayam (I guna jenama Adabi paket warna coklat)
2-3 tangkai cili padi ( nak pedas letak lebih)
2 sudu besar biji ketumbar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu mixed herbs
separuh kiub pati ayam
Garam


Cara
1. Semua bahan kecuali ayam kisar kasar. Jangan terlampau halus nanti tak ada yang rangup-rangup tu.
2. Kemudian gaul rata pada ayam dan simpan dalam peti. Selalu I simpan dalam tupperware dan perap dalam peti sekurang-kurangnya sejam sebelum goreng. Makin lama perap makin sedap !
3. Nak makan boleh goreng dalam minyak ataupun bakar guna oven.
4. Siap !


Tips !
1. Pastikan potong sikit bahagian isi ayam supaya bahan perap masuk dalam setiap pelusuk ayam hehe.
2. Bahan-bahan boleh adjust ikut berapa ketul ayam. Kalau banyak ayam boleh tambah bahan.
3. Bahan yang diperap tadi, lebihan dalam bekas tu goreng sekali dengan ayam. Sedap tau makan sekali dengan nasi. Fav Aiman haha
4.. Bahan tak terhad. Guna je apa yang ada kat dapur. I pun masukkan je apa ada dalam fridge tu. Boleh tambah jintan putih, lengkuas, serbuk kunyit untuk rasa dan warna yang lebih sedap. Kalau tak masukkan pun dah sedap.
5. Kalau nak bakar wrap dengan aluminium foil dulu bagi ayam tak terlampau kering. Suhu kena pandai ikut oven masing-masing.
6. Untuk pencicah, I selalu buat mayonis tambah serbuk lada hitam. Cicah macam tu dan makan dengan nasi panas. Sedap !



Senang je kan resepi dia. Guna apa yang ada dalam peti ais je. Buat malam sebelum tu, nanti nak berbuka dah boleh goreng. Lepastu tak payah risau kalau simpan dalam bahagian freezer. Tak beku. Kalau beku pun sikit je, tunggu kejap dah boleh siap goreng. Resepi yang simple sesuai kalau nak sediakan makanan berbuka puasa yang cepat dan mudah.


Berita baik untuk korang, Lazada sekarang ada sales sempena bulan ramadhan ni iaitu Marhaban Ya- Ramadhan dan Riang Ria Raya sale dari May 19 sehinggan June 25. Flash sale pun ada tau mengikut waktu yang ditetapkan jadi jangan lepaskan peluang nak beli barang dengan harga yang murah. Untuk resepi yang I kongsikan ni, korang boleh beli kiub pati ayam dan blender yang I gunakan dengan potongan harga yang menarik.






Dedua barang ni ada diskaun. Jangan lepaskan peluang cuci mata di lazada okay ! Dapatkan diskaun sehingga 90%. Klik HERE untuk terus ke Lazada Website.

Resepi Ayam Goreng Berempah Menu Mudah Untuk Berbuka

Assalamualaikum and hai.



Selamat menyambut bulan ramadhan semua. Bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat islam. Excited dah masuk bulan ramadhan ni. Bulan penuh keberkatan. Dan banyak makanan hehe. Malam hari jumaat tu sempat la I tengok pengumuman tarikh berpuasa bagi umat islam. Gambar atas tu I screenshot dari instastory je haha.


First day berpuasa I kena kerja. Nasib hari sabtu half day je jadi tak ada la terasa sangat walaupun orang lain cuti I kena kerja. Nak mintak cuti pun baru sangat lagi kerja. Lepas habis kerja terus pergi beli barang dapur a.k.a barang nak masak dalam bulan puasa ni. Memang banyak la stok membeli. Dengan oats, kurma, susu dan lain-lain. I plan nak buat overnight oats. Siapa ada resepi sedap share please !



Nasib la hari sabtu beli barang tak ada beg plastik T.T selalu terlupa nak bawak beg biasa tu. Dua kali jugak la angkat barang-barang ni naik tangga. Menguji di bulan puasa ni. Lepastu singgah bazar. Plan nak pergi bazar lewat petang sikit. Dah alang-alang habis beli barang pun lewat, singgah la bazar dekat area rumah je. Yang I perasan ada dua bazar yang dekat dengan rumah. Next day boleh pergi yang lagi satu tu pulak.


Cendol biasa dan cendol durian. 


I singgah bazar di Taman Dahlia tak silap I nama taman tuu. Masih tak pasti dengan kawasan sini. Cadang nak beli makanan ringan dan minuman ringan je. Kenapa? Kejap lagi I bagitau hehe. Rambang mata nak pilihan makanan yang acah nak ringan tu. Paling tergoda dengan cendol durian ni. I tak tergoda, Aiman la yang tergoda. Memang sebelum puasa plan nak pergi makan cendol durian tapi dedua agak busy tak sempat nak mencari. Nasib la kat bazar ada jual. Harga untuk satu bekas plastik tu RM7 untuk cendol durian.


Dalam gambar yang belah kiri dalam plastik ikat cendol biasa, belah kanan cendol durian. Dalam bekas tu ada la seulas durian yang boleh tahan la saiz dia. Tak besar sangat tak kecil sangat. Rasa durian biasa je cukup nak puas kan teringin tu. Rasa cendol plak biasa jela nasib manis. Lepastu beli roti john untuk alas perut sebelum keluar makan. Mungkin sebab lapar roti john kosong pun rasa sedap. 



Yang paling best kat jb berbuka awal sikit. Tapi subuh pun masuk awal la hahaha. Tv baru azan maghrib I dengan Aiman dah habis sebat roti john haa hahaha. Lepas makan dan alas perut terus siap-siap nak pergi makan ayam goreng korea di KFry Urban Korean yeayyy. Ini I cerita di next entry okay. Itu je cerita ramadhan pertama I. Harap korang pun jalani ibadah berpuasa ni dengan sabar dan penuh keberkatan okay. Selamat berpuasa.

Ramadhan Kareem Day 1

Assalamualaikum and hai.




Pertama kali guna dobi layan diri. hahaha disebabkan I baru je pindah tak sampai sebulan lagi kot, I dah ceritakan di entry SINI. Rumah I memang tak banyak barang lagi termasuk la mesin basuh pun tak ada. Itu nasib baik peti ais ada tau kalau tak macam mana nak simpan makanan. Peti ais pun tunggu masa nak repair sebab tetiba pulak buat hal taknak sejuk. Letak air untuk ais batu sampai kesudah tak sejuk. 


Jadi sebab rumah tak ada mesin basuh tu yang pergi dobi layan diri ni. Sebenarnya kisah dobi layan diri ni masa I hari kedua sampai JB. Memang kalau nak basuh tangan pun mana ada pencuci baju ke berus ke. Memang ke dobi jelah. Baju boleh tahan banyak sebab termasuk family mertua punya. Basuh sekali toto, selimut Aiman yang memang dah ada kat JB ni. 




Ini pertama kali guna dobi layan diri. Sebelum ni nampak orang je penuh kat dobi hahaha. Nasib la tak ramai sangat orang masa tu sebab segan jugak tak ada hala tuju lepastu tak tau nak buat apa. Nasib ada arahan macam mana nak guna kan. Ambil yang 27kg tak silap I sebab baju boleh tahan banyak. Itu pun sebenarnya tak perasan pun mesin tu ada untuk berapa berat baju hahahaha main masukkan je mana yang kosong.


Sempat jugak guna mesin untuk beli pencuci dan pewangi baju tu. Dah memang tak ada lagi semua benda tu kat rumah. Harga benda ni pulak dalam RM2,3 kot tak silap I.




Ikutkan memang bosan menunggu mesin basuh tu. Dalam 50 minit jugak la melepak kat situ sebab lepas tunggu basuh, guna yang keringkan pulak tu hahaha. Harga untuk dobi layan diri ni macam kat atas tu. Boleh tahan jugak la kalau guna sekali sekala. Kalau tiap 2,3 hari guna memang pokai. Cara nak guna mesin ni pun ada tulis arahan step by step kat gambar atas ni. jadi yang first time jugak tak payah kelam kabut dah. Tapi I rasa I sorang je yang kelam kabut.


Lepastu boleh pulak I tersilap masukkan pencuci hahaha. I tak baca pun sebenarnya, Ingat boleh je masuk mana-mana rupanya ada pengkelasan jugak jenis pencuci dan pewangi. Lepas kali pertama guna dobi ni, dalam dua minggu lepastu datang semula sebab nak basuh tuala haha. Lepas raya baru beli mesin basuh okay. Duit nak guna untuk beraya....





Pertama Kali Guna Dobi Layan Diri

Assalamualaikum and hai.




Satu hari di hari-hari yang lepas hahaha I tak ingat hari apa. Berkesempatan nak merasa menu dari Mr Steak House. Masa tu bersempena dengan ulangtahun Mr Steak House ke 6 jadi banyak la potongan harga diberikan. Jadi memang rugi la tak singgah makan sebab harga dah murah sangat. I singgah lepas maghrib. Mula-mula tak nampak pun restoran ni. Agak tersorok. Kalau nak singgah kena perhati betul-betul sebab bangunan Mr Steak House ni belakang sikit dari bangunan yang lain. Dan dihadang oleh satu bangunan lagi. Haa banyak sangat bangunan.


Bila dah sampai je memang pelanggan tak ramai sebab masih awal malam. Suasana agak kelam. Bukan kelam kabut. Pencahayaan dia tak best. Rasa macam berat je mata hahaha. Cahaya restoran tu tak terang lepastu warna kuning. Sebab tu gambar pun warna kuning. Meja dan kerusi berkonsepkan kayu. Cantik. I memang suka perabut kayu ni tapi kena pandai jaga laa. Meja dan kerusi pun banyak dan kawasan memang luas. Kalau nak datang sekeluarga sangat sesuai. 





Menu pun boleh tahan banyak. I order chicken chop dan Aiman order lamb chop tak silap I. Lagi satu pekerja pun cepat je serve kiteorang mungkin sebab pelanggan tak ramai lagi. Jadi kalau malas tertungu-tunggu pelayan datang ke apa sila la datang seawal mungkin. Mr Steak House ni terletak di Komplek Mutiara Pernama Ipoh. Waze je macam biasa hahaha. Waktu beroperasi pula pada pukul 12 tengah hari sehingga 12 malam. 


Tak silap I Mr Steak House ni ada cawangan lain juga di Shah Alam. Siapa pernah pergi ??




Untuk makanan pula I bukan nak cakap tak sedap ke apa hahah Tapi mungkin tak sesuai dengan citarasa I. Disebabkan tak sesuai dengan citarasa, nak tunggu makanan habis pun lama. Apa yang I tak suka kuah chicken chop tu macam tak berasa sangat. Rasa blackpaper yang light sahaja. I suka makanan yang sangat rich dengan rasa. Fries dan coeslow pun biasa je I rasa. Ayam dia pula I tak ingat macam mana, yang penting I tak suka hahaha.


Lamb chop Aiman pun tak sedap. Aiman cakap macam lebih mentega hahaha. Kalau Aiman makan tak habis confirm la tak sedap. Tapi baru dua menu tu je kiteorang rasa. Mungkin menu lain lebih sedap dan menarik. Mr Steak House ni jugak ada masuk Jalan-Jalan Cari Makan. Kalau korang pernah cuba makan di sini tinggalkan komen tau sedap ke tak. Takut kiteorang je tersilap menu lol.



Makan @ Restoran Mr Steak House

Assalamualaikum and hai.



Atas ni adalah menu di yang disediakan di Grease Cheesesteak & More. Nama kedai ni Grease je, Cheesesteak & More tu ala-ala slogan la kot. Tapi I tak tau betul ke salah hahahah Grease mempunyai dua cawangan, di Subang Jaya dan satu lagi di Shah Alam. Selepas ambil Aiman last day di akademi, Aiman ajak singgah makan sini sebab kalau tengok media social cafe ni boleh tahan meliurkan ! Aiman dan I tak pernah tak terpengaruh nak cuba makanan yang meliurkan. Tak pernah......


Jadi on the way nak balik tu singgah la Shah Alam. Kalau tak silap I kat waze tak ada kalau search Grease jadi I search alamat dia terus di Presint Alami, Persiaran Akuatik. Dah sampai kawasan situ boleh la melilau mencari cafe nya. Kiteorang cari tak lama pun sebab cafe ni dari jalan raya dah nampak. Kawasan situ parking berbayar guna kad tu jadi jangan risau tak ada kupon parking ke apa.






Dekorasi kedai boleh tahan lawa. Dinding dia macam susunan batu bata macam dalam gambar. Kerusi dan meja pulak jenis kayu. I memang suka kerusi meja kayu ni. Bahagian dinding pun banyak lukisan dan frame gambar jadi tak boring. Memang cantik la. Sesuai untuk yang suka tangkap banyak gambar kat cafe macam I hahaha. Suasana cafe pun selesa dan sesuai jadi tempat lepak.





Cara pesanan cafe ni pula, pelayan akan hantar menu kat meja. Jadi khatam menu nak makan apa. Masa ni I sekali dengan keluarga mertua jadi kiteorang berlima. Lebih ramai orang lebih banyak menu boleh rasa yeay ! Dah tau nak makan apa then baru order kat kaunter. Pelayan tak ada ambil order. Dah order lepastu terus bayar dan tunggu makanan awak. Boleh la sembang sembang dengan orang sebelah tunggu makanan sampai.


Kiteorang order enam jenis makanan dan lima jenis air. 


Chili Cheese Nachos dan Hot Chicken Wings.




Sebab air ni je yang macam special sikit jadi gambar air satu je yang layak masuk blog hahaha. Yang lain air biasa-biasa jeee. Tapi I tak ingat dah nama air ni apa.




Gambar dari kanan ke kiri menu Beef Bacon Burger, Texas Chili Cheesesteak, Aglio Olio with Beef Bacon dan Spaghetti Meatball. I harap I letak nama yang betul untuk menu yang betul hahaha. I bukan ingat sangat apa nama menu dia gigih mencari. Masa untuk makanan sampai boleh tahan laa. Tak lama sangat menunggu. Makanan tak datang serentak hahaha sebab tu gambar makanan satu-satu je. Kalau datang serentak mungkin gambar lagi lawa T.T


Salahkan perjalanan jauh yang buatkan perut lapar tak sempat semua makanan sampai dah ngap terus. Menu pertama yang sampai ialah Chili Cheese Nachos. Nachos ni sedap. Sos untuk cicah dia tu yang kat tengah tu (rujuk semula gambar) memang sedap. Aduh terliur bila taip entry. Memang cepat je habis bila makan. Sesuai la kalau nak makan untuk bukan makan lunch atau dinner. Snack time.


Hot Chicken Wings pula tak masak isi dalam dia. Padahal I, Aiman dan ayah dah makan satu sorang. Separuh jalan makan baru nampak tak masak sampai dalam. Ayah pun complain kat diaorang. Nasib baik dapat tukar yang lain. Tukar terus satu set chicken wing tu. Tapi first order chicken wing tak ada sos. Second ganti tu ada sos pulak tetiba. hahaha jadi I rasa yang order pertama tu dia lupa letak sos sekali. Gambar dalam instagram ada je sos untuk menu tu. Whatttt.....


Untuk menu lain tak ada masalah. Semua sedap dan sesuai dengan tekak. Mil dengan Fil I pun boleh menelan menu western ni hahaha biasa orang dah tua susah sikit nak makan western kan tapi diaorang okay je. Lepasni boleh datang untuk cuba menu lain pulak hihi.


Cuma Aiman ada jugak komen makanan yang sampai tak ada macam dalam gambar yang viral tu pun hahaha. Grease ni famous jugak sebab pernah masuk dalam Jalan-jalan Cari Makan. Waktu operasi pada pukul 6 petang sehingga tengah malam untuk dinner setiap hari. Makan tengah hari pula dari pukul 1230 sehingga 4 petang pada hari sabtu dan ahad.


Untuk lebih info boleh singgah
ig : @ grease_my 



Makan Di Grease Cheesesteak & More

Assalamualaikum and hai.




Entry weekend escape ke Port Dickson Negeri Sembilan akan menyusul soon. Harini review homestay yang kiteorang stay untuk dua hari satu malam di sana. Weekend escape ke PD ni disebabkan Aiman tamat latihan akademi dia. Jadi I dengan keluarga mertua jela yang tidur homestay ni.


Ikutkan family kakak ipar I ikut sekali tapi tak jadi. Sebab tu homestay ni agak besar gila untuk 4 orang je hahaha. Gigih I mencari di facebook, encik google dan yang sewaktu dengannya, homestay yang boleh muatkan ramai orang last-last kiteorang berempat je. Homestay ni I terjumpa masa search homestay terdekat dengan akademi Aiman. Banyak jugak la homestay yang dah I short list kan dan survey mana yang sesuai dengan bajet. Harga untuk satu malam RM160. Kira ni rate weekend tak silap I. Memang bab homestay semua I yang uruskan.


Homestay ni terletak di Taman Pd Utama. Lebih kurang 20 hingga 30 minit jugak la nak ke akademi Aiman. I ingat dekat je hahaha. Tapi yang best Taman ni dekat dengan area pekan dan laut. Homestay ni rumah teres yang ada tiga bilik dan dua bilik air.




Yang atas ni bilik pertama. Siap ada aircond tapi yang jenis zaman bila entah hahaha Tapi aircond ni boleh tahan sejuk weh mengigil bangun pagi rasa macam taknak bangun je. I dah la memang tak tahan sejuk. Bilik ni satu katil queen dan ada tilam besar untuk katil queen bawah katil tu. Jadi sesuai la tido ramai- ramai sebab ada tilam lebih.  Iron dan iron board pun disediakan. Dalam ni jugak ada almari. Senang nak sangkut baju. Bilik air dedua berfungsi dengan baik.




Ni bilik paling hujung belakang sekali. I serius lupa nak tangkap gambar bilik tengah. Bilik ni ada satu katil single dan satu entra tilam yang boleh tahan besar jugak. Macam I cakap tadi sesuai kalau ada extra orang sebab ada tilam lebih. Tak payah susah-susah nak angkut toto dari rumah. Bilik belakang ada kipas dinding dan meja solek. Selesa !


Bilik kedua yang tak ada gambar pulak ada katil dua tingkat. Katil dua tingkat yang jenis bahagian atas katil single, bahagian bawah katil besar queen tu. Memang muat sejuta orang dalam rumah ni hahah kay tipu. Dalam bilik kedua jugak ada almari yang boleh tahan besar. Faham tak kiteorang empat orang je tapi bilik, tilam kemain banyak macam bawak rombongan.




Ruang tamu pulak ada set sofa biasa tu je dan ada tv. Tak silap I ada Njoi sekali. Lepastu ada disediakan jugak meja makan untuk empat orang dan cermin besar yang puas hati kalau nak makeup pepagi. Gambar dapur I lupa nak snap. Kat dapur pulak ada mesin basuh, cawan pinggan sudu garfu , dapur memasak semua cukup cuma tak ada air tapis laa. Kiteorang beli air botol besar kat kedai runcit je.



Itu je I rasa info yang ada hahaha. Rumah sangat selesa dan bersih. Yang penting orang islam punya. Dan yang lagi penting masa tidur kat sini tak ada bunyi pepelik ke apa. Jadi kalau nak cari homestay area Port Dickson dengan harga murah, dekat dengan laut dan pekan, bersih, selesa boleh la cuba homestay ni. I memang sangat puas hati dengan homestay miemsuia. Orang yang nak pass kunci kat kiteorang pun friendly je siap tolong ambik kiteorang kat petronas lagi sebab dah sesat larat tak tau hala tuju hahaha.


Untuk maklumat lanjut boleh hubungi : Hj Suhaimi 013 9277 414
Atau singgah Homestay Miemsuia



Homestay Miemsuia Yang Selesa Di Port Dickson

Assalamualaikum and hai.


giveaway, Featured, shoppingcredit, blogger, voucher,


Siapa nak join klik banner atas ni okay. I pun nak join, harap ada rezeki. Dah lama rasanya tak join contest ke giveaway ke. Bila baca antara syarat nak join giveaway ni kena nyatakan barang yang nak beli di SGshop Malaysia memang kena cuci mata kat website dia la. Terus cakap dalam hati 'kenapa murah teruk sangat website ni'. Barang dalam website ni murah sangat tak tau nak pilih mana satu. Dah la I jenis susah nak pilih barang sebab semua benda nak !



Disebabkan I dah ada list barang rumah untuk dibeli memang I survey harga untuk barang rumah jela haha. Antaranya shelf for kitchen ni. I memang dah plan nak beli yang ni untuk letak barang kat dapur tapi bila nak beli tu tak pasti hahaha duit habis ke lain je geram pulak rasanya. I suka tengok rak ni sebab nampak kemas, boleh susun barang kat rak tu senang sikit nak nampak barang apa nak guna kan. Saiz dia pun sesuai untuk dapur I yang tak berapa besar tu.


Jadi siapa nak join giveway ni boleh tekan banner okay. I nak sambung survey SGshop Malaysia sambil berangan.

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!

Assalamualaikum and hai.








Siapa kat sini hantu durian? Jadi harini I nak cerita salah satu port best untuk sesiapa yang teringin makan durian tu. I tak sure sekarang dah musim durian ke belum tapi kat sini serius berlambak durian. Tempat makan durian di Johor Bahru. Baru lagi duduk sini dah cakap tempat makan durian yang best kan entah-entah ada lagi best. Tak kisah la sebab bila I makan kat sini boleh tahan seronok jugak tengok durian melambak lepastu orang pun boleh tahan ramai.


Sebenarnya tepi jalan rumah I pun ada pakcik jual durian tepi jalan dan boleh makan situ jugak. Nampak best bila ramai orang singgah makan situ. Mungkin harga pun boleh tahan kot.


Tempat makan durian ni terletak di Pandan City. Ini pertama kali I jejak kaki ke Pandan City. Pandan City ni pasar borong tapi bersebelahan dengan pasar borong ni ada jual pelbagai jenis barangan dan makanan lain. Ada jual pakaian, makanan ala-ala street food, foodcourt pun ada. Dan juga port durian yang I nak cerita ni.


Kisahnya sebab Aiman memang suka makan durian. Boleh tahan lama jugak dia craving durian ni last-last berkesempatan jugak la nak pergi. Ini kali kedua Aiman datang sini, sebelum ni dah pernah datang dengan orang lain tak bawak I. Amboii.. Tapi I bukan penggemar durian sangat. Kalau makan pun nak rasa je. 





Gerai yang menjual durian pun boleh tahan banyak. Berderet deme je jual durian hahaha. Dari tepi jalan dah boleh bau. Kalau hantu durian tu confirm tak boleh tahan bau dia. Kalau rajin boleh la buat perbandingan size, harga, jenis dari satu kedai ke satu kedai. Kalau malas macam I, pergi dua kedai je tanya lepastu dah. Yang minat durian mahal-mahal, besar tu semua jenis ada kat sini cakap je nak red prawn ke, D24, D13, durian kampung dan macam-macam jenis yang penjual tu cakap I taktau.


Aiman pilih durian yang biasa je. Dua bijik RM50. Kalau nak murah lagi pun ada. Yang mahal lagi la berlambak.


Ini pertama kali I makan durian terus gerai tepi jalan je. Biasa beli bawak balik rumah haha. Ramai jugak la yang mencari durian masa tu. I pergi pun lepas maghrib dah malam. I pergi gerai yang first dari jalan raya besar. Itu pun lepas pening kepala nak pilih makan gerai mana satu. Suasana nak makan pun selesa sebab hanya ada satu makanan je iaitu durian jadi tak ada la gerai bersepah dengan benda-benda lain. Hanya bau durian je semerbak.


Bagi I memang seronok laa makan durian kat sini hahaha. Kalau ada rezeki boleh datang lagi. Bagi yang craving durian tu jemput datang sini. nak cuci mata tengok barang lain pun berlambak ada kat sini. Sempat jugak beli durian dah siap keluarkan isi untuk buat sambal tempoyak hahaha.







Dah Sampai Musim Durian Ke?

Assalamualaikum and hai.



Harini I nak kongsi apa yang boleh dilakukan dengan uncang teh yang telah digunakan. Ada orang buang begitu sahaja. I pun buang je kadang-kadang hehe Kalau rajin je simpan. Uncang teh yang telah digunakan memang banyak kat rumah I sebab minuman harian kiteorang teh je. Yang dalam gambar di atas uncang teh Lipton tak silap I. Sebab dah di tukar ke bekas lain, kotak dia dah tak ada haha.


Jadi apa yang I selalu buat menggunakan uncang teh ni ialah face and body scrub. Memang diy scrub yang selalu I buat dan suka sangat. Kesan dia kulit lebih lembut, rasa bersih, dan licin. Tak kisah pun uncang jenis apa yang digunakan, keluarkan isi serbuk teh tu then scrub macam tu je pada kulit. Senang dan jimat ! Memang I guna macam ni je untuk scrub muka dan badan.


Untuk lebih berkesan, boleh tambah madu dalam serbuk teh tu ataupun tambah jugak gula. Lepastu dah boleh minum dalam bilik air haha tak. Tapi sebab I malas dan madu pun tak ada I guna macam tu je. Gosok pada kulit selepas dah cuci muka dan sabun badan. I gosok dari muka then turun je bawah. Lepastu biarkan kejap bagi serap lebih cair teh tu pada kulit dan boleh bilas. Kalau tak suka bau teh yang melekat pada kulit boleh bilas dengan sabun pula.


Kedua boleh mengurangkan mata sembap dan lingkaran gelap bawah mata. Mata sembap sangat berkesan kalau guna cara ni. Untuk dark circle pulak kena rajin la. Cara dia lepas dah rendam teh tu untuk buat air, simpan kejap uncang dia dalam peti. Sampai terasa la uncang tu sejuk dan selesa nak letak kat mata. Tak payah keluarkan isi serbuk dia, letak macam tu je.


Memang bagi I suka sangat letak uncang di kat mata rasa sejuk je. Sembap pun berkurangan dan mata nampak segar. Kalau nak lebih kesan kena rajin buat laa kan. Tak rajin bila nak cantik tsktsk cakap dengan diri sendiri bila entah nak cantik.


Kegunaan ketiga pula air rendaman. Kalau korang tak rendam lama sangat uncang teh tu boleh sambung rendam kat air panas yang lain. Air tu boleh jadikan rendaman kaki untuk menghilangkan bau kaki. Yang ni kadang-kadang je I buat sebab selalu nak rendam kaki mesti takde uncang teh haha. Lepastu boleh rendam dalam air panas yang korang guna untuk stim muka. Stim muka dengan air teh hahaha. Teh kan banyak khasiat so harap kulit dapat sedut la khasiat teh tu -.-


Yang terakhir pula untuk menghilangkan bau busuk pada kasut, almari, atau peti ais. I dapat petua ni dari google sebab masa pindahkan peti ais kat rumah boleh tahan busuk jugak bau dia. Jadi letakkan je uncang teh tu dalam peti ais. uncang yang telah direndam. Boleh tahan berkesan jugak makin lama makin hilang bau-bau yang tak menyenangkan tu.


Okay itu sahaja yang I pernah buat menggunakan uncang teh yang telah digunakan. Yang penting jimat huhuhu. Kalau pernah buat benda lain guna uncang teh tu kongsi kat komen okay boleh I cuba jugak.


What To Do With Your Used Tea Bags

Assalamualaikum and hai.


Image result for goblin kdrama poster


Dah lama rasanya tak kongsi kdrama punya review. Jadi harini I nak cerita mengenai kdrama yang I baru je habis tengok, GOBLIN ! Cerita ni keluar hujung tahun 2016. Kira baru jugak la tapi I masih ketinggalan. Orang lain dah buat banyak review, I baru habis tengok hahaha. Tajuk cerita ni Guardian : The Lonely and Great God tapi lebih dikenali sebagai Goblin.


Sinopsis

Cerita dia mengenai Goblin yang dilakonkan oleh Gong Yoo. Goblin ni immortal la. Tak mati sampai umur dia 939 tahun pun masih hidup lagi. Macam mana dia jadi Goblin disebabkan kes dia dengan raja pada zaman dahulu. Raja tu masih kecil, baby lagi jadi abang kepada raja tu sakit. Jadi raja pada waktu itu minta Goblin atau Kim Shin nama dia dalam cerita ni untuk kahwinkan adik Kim Shin dengan adik raja tu. Raja pada zaman tu mati pun sebab minum rajin yang kerap diberi oleh penjaga yang jahat la. Penjaga tu jahat sampai la raja baby tadi tu dah remaja. Dia punya batu api acah-acah berkuasa geram je tengok. Nama dia Park Joong Heon.


Park Joong Heon ni la yang batu api raja supaya suruh Kim Shin mati di medan perang. Maksudnya jangan kembali semula ke tempat negeri diaorang sebab Joong Heon yang jahat tu dah batu api raja tu. Kim Shin di anggap pengkianat sebab rakyat jelata hormati dia. Raja rasa macam jealous la kot hahaha. 


Disebabkan Kim Shin ni kembali semula lepas perang, tak bunuh diri masa kat sana, berlaku la peristiwa yang menyebabkan dia jadi Goblin. Raja yang bernama Wang Yeo tu suruh orang panah Queen dia iaitu adik adik si Kim Shin ni, bunuh Kim Shin dan juga hamba-hamba dan keluarga diaorang. Kim Shin dibuang je tempat yang tak ada orang, untuk dijadikan makanan binatang. Tapi disebabkan doa dari keluarga Kim Shin yang masih hidup, Kim Shin tak mati dan dia jadi Goblin yang tak akan mati selagi pedang yang tertusuk kat dada dia tak ditarik oleh Goblin Bride.


dari situ la kisah Goblin bermula. Macam mana dia nak balas dendam dan boleh hidup sehingga beratus tahun. Mati kemudian hidup semula. Berjumpa dengan Grim Reaper, Goblin Bride dan adik dia, Kim Sun yang dilahirkan semula pada kelahiran lain.



Pelakon

Image result for goblin korean drama


Gong Yoo as Kim Shin as Goblin
- Immortal iaitu bersifat kekal. Tak mati. Dia kena cari Goblin Bride untuk tarik pedang di dada dia baru dia dapat mati dengan tenang.
- Berjumpa dengan Eun Tak iaitu Goblin Bride pada umur 939 tahun. Bila dah Jumpa Eun Tak ni macam-macam cerita best jadi haha. Sangat manja dan mengada dengan Eun Tak.
- Jatuh cinta dengan Eun Tak yang membuatkan cerita ni lebih menarik.
- Sangat cool sebab dia boleh teleport melalui pintu, berhentikan masa, tengok masa depan seseorang. Kalau goblin sedih cuaca akan hujan, kalau dia gembira bunga akan mekar dan luruh dengan cantik.
- Bila scene lepas dia tinggal dengan Grim Reaper memang lagi seronok. Diaorang memula kerap je menjengkelkan antara satu sama lain tapi last-last jadi kawan baik.
- Tapi ada satu kes yang membuatkan dia tak kawan dengan Grim Reaper dah disebabkan siapa Grim Reaper pada masa lalu.


Image result for goblin korean drama


Kim Go-Eun as Ji Eun Tak as Goblin Bride
- I suka sangat dengan karakter Eun Tak ni. Sangat cute, hyper, banyak cakap dan cheeky sangat.
- Boleh nampak, bercakap dengan hantu sejak kecil.
- Kisah hidup dia lepas mak dia mati sangat sedih. Kena tinggal dengan keluarga makcik dia yang kuat membuli. Ada satu scene tu kena baling mangkuk isi nasi kat kepada. I banyak jugak la meleleh air mata dengan scene Eun Tak ni. Hidup dia sedih sangat.
- Tapi hidup dia berubah sejak jumpa Goblin dan tinggal dengan Goblin. Bila Goblin dah jatuh cinta dengan dia lagi la sweet.
- Eun Tak ni boleh panggil Goblin dengan tiup lilin atau api. Bila tiup je terus Goblin muncul. Ada scene yang dia tak sengaja tertiup api, Goblin muncul la terus gelabah sebab masa tu tengah gaduh dengan Goblin haha.


Image result for goblin korean drama grim reaper and sunny


Lee Dong-Wook as Wang Yeo as Grim Reaper
- Wang Yeo ni jadi Grim Reaper sebab masa hidup yang lepas dia bunuh diri. Orang tersebut akan jadi Grim Reaper kalau buat dosa besar.
- Sangat cute bila dia gelabah sebab Kim Sun atau Sunny tanya soalan macam-macam. Sebab dia nama sendiri pun tak tau. Grim Reaper tak akan ingat apa-apa memori lepas jadi Grim Reaper.
- Suka tengok bila dia buat laundry. hahaha memang itu je kerja dia kalau kat rumah.
- Grim Reaper ni sebagai perantara untuk orang mati sebelum orang mati tu pergi ke peringkat seterusnya. Kalau orang tu dah mati atau dah nak mati, dia akan tahu la.
- Hidup dia lepas dia dapat tahu dia adalah Wang Yeo sangat la serabut. Stress I tengok.


Itu sahaja tiga karakter utama yang I ulas lebih-lebih. Karakter lain kena tonton sendiri la cerita ni haha. Antara karakter lain yang I suka iaitu Samshin. Samshin ni macam dewa laa. Pakaian dia memang merah je, sangat cantik. Muka dia pun cantik dan baik hati. Boleh dikatakan Samshin ni penjaga kepada Eun Tak dan penjaga kanak-kanak. Yoo In-Na sebagai Kim Sun atau Sunny pula adik kepada Kim Shin. Kelahiran dia yang lepas pun cantik, kelahiran dia pada hidup ni pun cantik. Dia sayang sangat dengan Wang Yeo ataupun Grim Reaper tu. 



Image result for goblin korean drama gif



Favourite Scene. Antara fav scene I bila Grim Reaper dan Goblin sama-sama datang nak selamatkan Eun Tak yang kena culik dengan gangster yang datang nak kutip hutang makcik dia. Memang bagi I scene tu cool gila meremang iols hahaha. Boleh tengok macam gif kat atas ni dan bayangkan hehe. Dah la dedua handsome. Dan lagi satu bila Goblin dan Eun Tak pergi tengok wayang cerita hantu. Goblin kemain cerita belum start dia cakap kat Eun Tak jangan takut semua. Last-last dia yang buat kecoh menjerit, menyorok bagai dalam wayang sebab takut hahahaha.


Scene yang paling comel sekali bila Eun Tak bergaduh dengan Goblin sebab tak tunaikan wish dia. Salah satunya nak boyfriend. Dah gaduh-gaduh Goblin cakap boyfriend Eun Tak dah ada depan mata dah. Last-last dedua malu lepastu awkward, masuk bilik menyorok hahaha. Scene tu sweet sangat kena tengok sendiri baru faham. Grim Reaper sabar je tengok couple berdua ni sweet-sweet.


Scene di Canada sangat cantik tempat yang diaorang shoot tu. Rasa macam nak pergi Canada je haa. Dengan daun maple tak silap I. Suka dengan warna musim luruh macam tu. Satu scene ladang/kebun penuh dengan bunga buckwheat pun cantik juga. Memang pemilihan tempat drama ni perfect ! Kissing scene dalam 10% je which is good. Semak betul kalau cerita asyik nak kiss ye hahaha.




Image result for goblin korean drama gif


Bagi I cerita ni boleh tahan best. Walaupun ada jugak review negatif yang I baca tapi relax la tonton untuk saja-saja je. Lepastu banyak la pekara yang bertentangan yang tak patut kita percaya jadi yang tak patut tu biar je. Ambil pekara yang baik untuk apply dalam hidup okay. Lagipun tengok cerita ni untuk tenangkan fikiran isi masa lapang je kan bukan nak jadikan panduan hidup pun. Pada I jalan cerita yang genre fantasi romance macam ni memang fav I hahaha.


Plot cerita pun ada turun naik. Tak mendatar je dan banyak elemen surprise. Bila ingat scene sedih-sedih dah habis rupanya ada lagi. Bila ingat lepas ni tak ada mati-mati dah semua dah okay tteiba Eun Tak mati. I pun berapa kali jugak la menagis tengok cerita ni feeling lebih sangat.


Soundtrack bagi cerita ni pun banyak dan semua sedap ! I dari cerita ni start tahun lepas I dah search ost diaorang sebab ramai cakap best kan memang best pun. Antara fav I lagu Stay With Me oleh Chanyeol dan Punch, Round and Round by Heize & Han Soo Ji dan Beautiful by Crush. 





Every moment I spent with you....... shined
Because the weather was good
Because the weather was bad
And because the weather was good enough
I loved every moment of it
- Goblin



KDrama : Goblin

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.