Assalamualaikum and hai.



Kalau datang Ipoh, Perak tak lengkap la kalau tak cuba nasi vangge ataupun orang panggil nasi ganja. Yang paling terkenal mesti lah nasi vangge Yong Suan atau nama panjang nya Rumah Tumpangan dan Kedai Kopi Yong Suan. Tapi kalau I nak pergi makan nasi vangge memang kat situ jela tak ada tempat lain. Walaupun kena beratur panjang, parking pun susah nak dapat, gigih jugak nak makan kat situ.


Tapi dalam entry kali ni I bukan nak cerita nasi vangge Yong Suan tapi di Gerai Makanan dan Minuman Rahamath ataupun lebih dikenali sebagai mamak hijau. hahaha bukan mak kau hijau okay. Aiman la yang tanya 'nak cuba makan kat mamak hijau tak? '. I memang tak pernah tahu pun kewujudan kedai ni. Nampak sangat pergi Ipoh pergi shopping mall je haha. Jadi untuk pertama kalinya I cuba makan di kedai ni. 


Lauk.


Separuh dari harga makanan dan minuman.


Kedai ni terletak di Jalan Dato' Sagor Ipoh jadi boleh je waze nanti okay. Kalau I tak silap jalan tu one way, jadi bila lalu pandang sebelah kanan. Kedai ni agak tersorok ke belakang sikit tapi dia sebijik je kat situ, bukan dalam bangunan kedai banyak-banyak. Nak parking pulak kalau datang waktu makan tengah hari memang susah sikit. Masa I datang pun nasib baik dah nak habis waktu lunch. Itu pun dua kali pusing jugak mencari parking. 


Memang kena datang seawal yang mungkin la. Awal pukul berapa tu I tak tau sebab waktu operasi dia I tak tau haha. Yang penting masa I datang tu dalam pukul 1 lebih masih bukak lagi dan orang boleh tahan ramai. Cara penyediakan makanan kepada pelanggan pulak pilih la nasi apa nak nanti orang tu letakkan. Lauk je bubuh sendiri banyak mana nak. Bawah ni lauk yang I pilih sebijik macam Aiman punya hahaha. Tapi masa tu pun pilihan lauk dah tak banyak. Sebelum tu orang dah datang makan kan.







Adoi lapar pulak I tengok gambar nasi ni. Bagi I memang sedap. Tapi confirm la Yong Suan tu lagi sedap tapi yang ini pun boleh tahan sedap. Berapa banyak sedap dah haa. Suasana dalam kedai pulak okay je masa I pergi tu. Disebabkan tak ramai sangat orang, ramai yang dah nak balik, tak terasa panas sangat atau rimas. Pengaliran udara pun okay je hahaha. Susunan kerusi dan meja pulak macam kat kantin sekolah tu tau. Meja memanjang macam tu, jadi duduk la sekali dengan orang lain. Kalau tak ramai sangat selesa la. Suasana pun bersih.


Aiman cakap kedai mamak hijau ni boleh tahan famous jugak. I selalu tanya Aiman, kalau famous kenapa I tak tauuuu.. hahaha padahal mana makan luar sangat kan macam mana nak tau -,- Apa yang I paling suka mengenai kedai ni, Aiman cakap setiap hari jumaat diaorang akan bagi derma makanan pada pengemis. Baiknya semoga murah rezeki. Dan kedai ni pun ada masuk majalah 3. Okay dah terbukti famous !

Mamak hijau?

 Assalamualaikum and hai



Berkesempatan jugak nak cuba Starbuck Buy 1 Free 1 ni. I macam biasa terpengaruh bila tengok kat twitter. Bukan selalu dapat minum starbuck. Ajak Aiman dia pun okay nak cuba. Promosi ni ada waktu dia iaitu setiap hari selasa dari 5 petang sehingga 9 malam. Buat masa ni masih ada lagi promosi ni tapi I tak tahu sampai bila.


Untuk promosi ni ada tiga jenis minuman yang available. Irish Cream Coffee Pudding, Matcha Earl Grey Jelly dan Pop'zel Coffee Frappuccino. I ambil yang popping popcorn tu dan Aiman punya Coffee Pudding. Dua dua sedap. Saiz pulak saiz macam biasa yang ada. Kiteorang ambil yang tall punya. Ramai jugak I tengok yang grab buy 1 free 1 ni. Kalau korang nak cuba starbuck ini lah masanya.

Starbuck Buy 1 Free 1

Assalamualaikum and hai.





a. Where do you celebrate Raya this year? 

Tahun ni raya di JB jeeee. Eh tak, 1 Syawal raya kat JB, 7 Syawal nanti baru balik Perak yeayyy ! Tahun pertama tak beraya 1 Syawal di Perak. Sedih. Raya dengan suami je kat JB ni.


b. List down your "balik kampung" essentials. 

My balik kampung essentials dalam satu gambar ! haha

+ Baju raya, tudung raya, stokin raya, semua raya (yeay!)
+ First Aid kit. Penting untuk emergency ! Jb-Perak jauh tau lebih baik sediakan segala ubat-ubatan yang perlu.
+ Skincare and Makeup. Skincare memang sangat penting setiap hari setiap masa. Makeup bila lagi nak glamour kalau bukan masa raya !
+ Powerbank. Penting untuk nyawa handphone. Buatnya terperangkap dalam jem, atau pun pergi beraya rumah saudara mara bateri dah nazak. Penyelamat.
+ Sampul raya untuk anak ikan buah-buahan. 

 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"? 



Paling penting ! Apa guna dah siap semua baju, barang-barang nak balik kampung tuptup kereta tak sihat. Sebelum balik kampung check minyak hitam, petrol, angin tayar, lampu kereta dan semua berkaitan kenderaan nak balik kampung. Semua kena check dan semua kena sediakan. Pastikan kenderaan berada dalam keadaan baik. Nak balik kampung mesti la nak seronok seronok, tak nak laa pekara buruk terjadikan. Lebih baik bersedia dari buat endah tak endah je. Minyak enjin dari Lazada ni lebih murah berbanding kat luar jadi memang I recommend kat suami beli kat sini je. Kalau nak tengok jenis minyak yang lain boleh klik SINI




Nyawa untuk handphone I hahaha. Senang kalau ada benda ni dalam kereta. Super fast car charger. Kalau tersangkut dalam jem ke senang cucuk je handphone kat sini. Produk ni pun nampak cantik dan moden sesuai betul dengan jiwa I hahaha. Ada dua tempat usb cukup la untuk I dengan Aiman. Harga pun murah memang semua orang patut ada satu dalam kereta. Klik SINI kalau nak tahu lebih mendalam mengenai produk ini. 



Luggage pun kalau boleh nak beli yang besar, banyak ruang, dan tahan. Bila I tengok pilihan luggage kat Lazada rambang mata ! Banyak yang cantik-cantik. Nak balik beraya mesti la bawak barang banyak. Ambil kesempatan beli luggage baru yang cantik ni. Pilihan warna luggage macam dalam gambar pun banyak yang penting harga berbaloi. Klik SINI kalau nak tengok yang lain-lain. 




I paling suka beg jenis macam ni. Kecil dan boleh sumbat macam-macam. Senang nak organize beg ni nak letak barang apa, beg lagi satu untuk barang apa. Lebih kemas dan senang nak cari barang ! Nak letak macam-macam pun senang. Warna pink dia memang warna fav I. Kalau tengok beg ni ruang dia banyak dan compartment pun banyak.  Klik SINI kalau nak tengok lebih banyak beg jenis macam ni.



Banyak sangat barang tengah sales di Lazada sekarang sebab Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale dari 19May sehingga 30 june 2017. Jadi sempat lagi nak shopping barang di Lazada. Jangan lepaskan peluang okay. Potongan harga sehingga 90% pulak tu. Rambang mata !

Balik Kampung yeay !

Assalamualaikum and hai.


Bertemu lagi kita dalam entry makanan. Adakah niche blog I makanan? No. Tapi dah tuan blog suka makanan dan cuba makanan baru haruslah semua nak update. Jadi selepas Aiman keluar dari Akademi dia haritu sempat la I ajak dia sarapan di Medan Selera Dato' Sagor. Kalau nak tau Medan Selera Dato' Sagor ni dah bertukar wajah baru. Bangunan baru yang lebih cantik, tersusun, kemas , bersih dan macam-macam lagi. Tapi part bersih tu masih di tahap rendah. Kalau nak tau kenapa teruskan membaca okay.


Best sangat ke Medan Selera ni? Selepas medan selera ni ditutup sebab dalam proses pembaikan, tiga empat lima kali jugak la I datang dengan Aiman sebab nak survey dah mula beroperasi ke belum ! Nampak tak kegigihan nak makan kat sini. Medan selera ni legend okay. I dah banyak kali makan kat sini hahaha Apa kena mengena legend dengan banyak kali makan entah.


Kenangan yang paling I tak boleh lupakan masa baru start minggu untuk form 6. Dulu I masuk form 6 kejap itu pun dalam dua minggu je sebab tak berkenan betul pakai baju sekolah. Orang dah habis sekolah la. Jadi hari weekdays kiteorang plan nak ponteng sekolah dan pegi sarapan kat medan selera ni. Enam orang tak silap I dalam satu kereta. Sangat la seronok ponteng sekolah hahahah eh tak. Jangan ikut perangai tak baik ni okay. Cuma kiteorang tak ada serius sangat dengan form 6 ni. Lepas tu pun semua bersepah masuk U dan Poli dan tempat lain haha.




Makanan wajib makan adalah telur goyang ! Apa yang special sangat entah la kat rumah pun boleh buat tapi tetap nak makan kat sini. Memang setiap kali datang makan, dari I umur berapa entah, akan order telur goyang ni. So yummy. Kalau datang order ni okay. Lepastu I makan mee goreng dan bakso jugak. Dedua menu ni sedap. Semua berlainan kedai. Itu la antara yang best nya kat sini sebab kedai banyak jadi banyak pilihan makanan. Nak makan apa pun boleh cari.


Dah nama pun medan selera, kerusi dan meja memang banyak. Pilih je nak duduk mana. Disebabkan masih baru memang suasana selesa laa. Meja kerusi masih berfungsi dengan baik. Angin kipas di tahap yang bagus. Tapi ada satu je yang I tak suka. Kan banyak kedai jadi pelanggan duduk merata. Orang kedai akan letak je pinggan kedai lain tepi kaki lima tu. Kalau tu orang kedai lain yang punya nanti pandai-pandai la ambil kot. Serius letak je atas lantai macam tu je bertingkat-tingkat pinggan kat situ. Lantai yang tak berapa nak bersih. Mungkin patut cari jalan yang lebih baik. Itu je spoil  -.-


bakso sedap.





Kalau nak cuba makanan kat sini waze je Medan Selera Dato Sagor. I suka guna waze sebab senang hahaha. Medan selera ni berhadapan dengan Masjid Negeri. Bangunan pun dah baru jadi parking pun dah banyak. Tapi jangan lupa beli kupon dulu nanti tak pasal-pasal kena saman.Selesa dan semua nampak teratur. Kawasan pun cantik kalau nak tangkap gambar macam gambar I kat bawah ni haha.



Sarapan di Medan Selera Dato' Sagor

Assalamualaikum and hai



Harini baru berkesempatan nak update mengenai entry Sweet Escape I ke Penang with Aiman hahaha. Tapi sebelum tu I nak kongsi tempat penginapan kami untuk dua hari satu malam di Pulau Pinang iaitu di Ink Hotel yang terletak di Jalan Siam, Penang, Malaysia. Kalau nak senang waze je 'Ink Hotel" nanti terus dia tunjuk arah ke sana haha. Tapi tak susah pun nak cari sebab hotel ni terletak betul-betul sebelah jalan raya besar. Bukan hotel yang tersorok dari jalan besar ke apa.


Hotel ni sebaris dengan rumah kedai tapi jangan risau parking sentiasa ada. Masa I balik lewat malam ke hotel pun parking tak ada tapi receptionist akan tolong parkingkan kereta ikut macam mana yang sesuai. Tinggalkan kunci kat diaorang je tak payah susah hati nak cari parking. I pergi Penang pun sebab ada tujuan yang akan I cerita di next entry okay.




I booking Ink Hotel menerusi Agoda. Tak pernah lagi book hotel dalam laman web lain haha Buat masa ni Agoda bagi I berpatutan. Korang ada laman web booking hotel yang lebih murah ?? Harga untuk dua hari satu malam RM 99.47 menerusi Agoda. Bayar guna debit card je senang. Bila daftar kat hotel macam biasa kena bagi RM50 sebagai deposit tapi nanti dapat semula. Mula-mula tengok bilik, design, kat gambar di Agoda terus jatuh hati dengan hotel ni. Nanti tengok gambar  bilik di bawah okay.


Bahagian kaunter reception.


Dekorasi hotel pun cantik dengan pelbagai hiasan dan warna. tengok la dinding yang ada perkataan INK tu lawa sangat. Bahagian hadapan hotel pun cantik ala-ala kayu gitu.




Bilik I jenis superior double. Masa checkin 2 petang dan checkout pukul 12 tengah hari. Masa I checkin pun tak ramai orang. Mungkin sebab hari biasa je bukan cuti sekolah ataupun weekend. Rating untuk hotel ni pun boleh tahan tinggi 7.0. Kemudahan pun banyak jugak disediakan seperti lift, tak payah susah nak turun naik tangga, parking, valet parking, wifi dan lain-lain.


Yang paling penting reception on 24 jam dan receptionist sangat friendly. Tak ada muka garang ke, taknak senyum ke, senang je buat urusan sebab kalau ada apa-apa nak tanya akan dijawab dengan baik, Nak mintak tolong apa-apa pun okay je. Seronok nak bercuti kalau dapat hotel yang best dan harga pun murah. Dah daftar kat reception nanti dia bagi raga kecil isi remote tv and aircond. Dah nak checkout kena pulangkan semula kat reception.



Bilik kiteorang. Masa ni Aiman botak lagi sebab baru habis passing out day di entry SINI


Pertama kali jejak kaki dalam hotel dah wow. Persekitaran bersih, aircond sejuk, dan rasa selamat. Tak ada rasa pelik ke apa hahaha Pernah rasa tak masuk hotel lepastu rasa perasaan tak suka tu. Bila masuk bilik pulak lagi la wow. Sama macam dalam gambar !!!




Tunjuk gambar toilet dulu sebab itu paling penting hahaha. Toilet macam biasa jenis duduk tu. Ada shower, cermin, tak silap I toiletries tak ada tapi ada sabun badan jenis pump yang attach kat dinding tu. Not bad la sebab boleh jimat kan haha. Jimatkan hotel. Bilik air dan toilet tak asing dan tak ada penutup tirai atau apa-apa pada bahagian mandi. Toilet bersih dan selesa dan nampak cantik sebab jubin dia tema putih hitam.





 Beralih dalam bilik pulak ada penyangkut jenis macam dalam gambar kat atas ni. Tak ada almari. Sangkut open macam ni je. Lepastu tema bilik hitam putih dan ada sikit-sikit warna lain. Kombinasi warna yang cantik dan nampak macam hotel mahal hahaha.




Bilik boleh tahan luas untuk dua orang. Kalau bawak bebudak pun ada jugak la ruang nak main. Katil pun selesa tak ada serangga yang mengigit badan. Aircond pun berfungsi dengan baik. Dah la malam tu hujan lebat sampai banjir kawasan belakang hotel I tengok dari tingkap. Memang best tidur sejuk dan selesa. Dalam bilik ada penyangkut baju macam I cakap tadi. Meja, kerusi pun ada kalau nak buat kerja. Heater, jug, 3 in 1, mug, tong sampah pun ada. Tv mesti la ada.


Yang tak ada iron ! Kena iron pakaian kat bawah ye. 




Itu je I rasa yang penting hotel ni selesa dan kemudahan boleh tahan. Sesuai kalau nak cari hotel murah yang selesa tidur je Ink Hotel Penang ni. Yang penting puas hati.








Ink Hotel, Penang

Assalamualaikum and hai



Siapa minat cerita kartun? Me too. Tapi I tak fanatik macam adik I sampai semua barang minion dia nak collect ! Dua hari lepas I baru belikan dia gula-gula yang berbekas bentuk minions -.- Kalau kumpul semua barang minions dia entah berapa dah habis hahaah. Hari ni I nak review cerita minions comel ni. Walaupun comel masih ada haters. I banyak jumpa orang kutuk minions/tak suka minions kat twitter hahaha.


Sinopsis
Despicable Me 3 kali ini mengisahkan tentang Gru yang baru tahu dia ada adik kembar iaitu Dru. Adik kembar dia kaya gila. Diaorang terpisah sebab mak ayah bercerai jadi ambil kembar sorang satu. Kalau nak tau macam mana Gru boleh jadi seorang yang jahat dalam episod sebelum ni, ada dalam Despicable Me 3 ni. I taknak spoil ! Walaupun kadang-kadang taip movie review rasa macam nak cerita je semua benda. Nanti kalau next series keluar so boleh recap semula cerita sebelum ni mengenai apa. Dilema betul.


Jadi masa Gru dan Dru ni jumpa la diaorang nak curi semula diamond yang dicuri oleh orang jahat. Minions pulak buat protest sebab Gru dah jadi baik. Diaorang nak Gru yang jahat semula. hahahha comel je minions ni. Siap merajuk tak nak duduk dengan Gru lagi. Last-last cari Gru balik sebab diaorang sayang Gru.





My Review
Untuk jalan cerita I bagi 2.5 bintang je  Jalan cerita biasa. Tak ada yang menarik. Kisah Gru dan Dru nak curi diamond dari orang jahat. Lepastu si comel Agnes dapat jumpa unicorn ! Sangat comel hahahahhaha. Yang lain semua biasa je. Tapi biasa la minions confirm la kelakar. Scene kelakar/lucu/gelak memang banyak. Enjoy je tengok cuma untuk jalan cerita terlalu biasa.


Dalam cerita ni jugak tunjuk macam mana  Lucy nak biasakan diri dia jadi ibu. Scene ni pun adorable sangat. Macam mana dia lindungi Margo dari budak lelaki yang suka dia dan selamatkan Mrago, Edith dan Agnes dari belon gula-gula getah. Itu je kot review I. Kalau bawak budak-budak seronok la diaorang tengok cerita ni. Kalau korang suka tengok cerita kartun memang kena tengok movie ni. Enjoy je walaupun jalan cerita kureng.










Despicable Me 3 Movie Review

Assalamualaikum and hai




Mood raya dah sampai ! Lagi berapa hari je nak sambut raya. Walaupun I balik kampung seminggu lepas raya tapi nasib mood raya ada la jugak sikit. Selalu awal-awal dah tempah baju raya. Tak pernah beli dah siap haha tapi tahun ni semua beli je. Nak cari tailor yang okay pun susah. Jadi jumaat dan sabtu lepas Mood Republik Johor bahru di Persada Johor. Sebelum ni I pernah pergi Mood Republik kat Perak je. Ini pun first time masuk Persada Johor ni.


I pergi hari jumaat lepas habis kerja. Nasib orang tak ramai sebab I habis kerja pukul 6 petang terus pergi sana orang pun dah siap-siap nak berbuka haha. Plan nak cari tudung raya sebab tudung je tak ada sekarang ni tapi hampa betul. Tak ada yang menarik. Mood republik kali ni pun tak banyak brand yang famous ada. Booth pun sikit je dan tak banyak yang bukak. Boring gila la. Boring tahap lalu sebelah Mawi pun I macam 'hmmmm....' tak minat Mawi haha. Last- last balik je tak beli apa-apa. Tak ada langsung yang berkenan walaupun dua tiga kali pusing. Siapa yang dah pergi mood republik korang beli apa ??





Mungkin jugak sebab Mood Republik JB serentak sekali dengan PWTC jadi banyak focus kat PWTC laa kot. Tengok kat twitter/ig pun PWTC meriah nau tsktsk jealous betul sebab jauh. Lepas siap berbuka singgah UTC Jb pulak sebab sebelum ni Aiman cakap ada jugak jual baju, shawl dan barang raya kat sana. Tapi cuci mata jela tak ada yang berkenan hahaha. Sempat beli kuih kapit inti coklat je.




Hari sabtu pulak lepas I habis kerja terus pergi Vendville Nong Chik sebab I tengok kat ig ada sales besar besaran. Bayangkan 50 orang pertama dapat RM50 off untuk setiap item yang dia beli. Gila best ! I pegi lepas pukul 1 petang dan orang boleh tahan ramai tapi tak sesak lagi. Yang best nasib baik ada parking dah la I pergi sesorang je kalau tak ada parking memang adiosssss. Pertama kali jugak drive sendiri kat JB ni selain pergi kerja. Nak tengok waze lagi nak drive lagi hahaha


Tujuan lagi sekali nak cari tudung raya dan dah tentu la nak beli Mumu Scarves. Sekarang mumu tengah hot design bawal satin Sari Yanti tu memang banyak laa tapi I tak suka bawal sangat. Koleksi bawal pun boleh kira berapa je ada. Pilihan shawl pun boleh tahan banyak. Bukan jenama mumu je ada banyak jugak jenama lain dan yang penting puas nak beli barang sebab Vendville ni dua tingkat. Dah besar mesti la banyak barang.





Pertama kali I shopping sorang-sorang. Dah la tak ada sapa sapa nak tanya pendapat mana yang sesuai mana yang tak. Tapi berjaya jugak beli tanpa ikut nafsu. Ceh ke ikut nafsu kalau dah sampai beli tudung sampai empat helai..... Disebabkan I memang tujuan mencari tudung je, bahagian tudung jela I habiskan masa. Tak singgah pun tengok baju ke apa. Singgah nak rasa kain sedap ke tak je hahaha.


Kalau yang tinggal dekat dengan JB ni boleh la singgah Vendville beli baju raya. I suka sangat peplum Ashhannas tu yang ada diamond bahagian peplum lawa gila ! Harga pun lawa sebab tu tak beli hahahah kalau kaya I beli dah tsktsk harap tak jumpa orang pakai peplum tu raya ni kalau tak I gunting baju dia sebab jealous.




I punya barang untuk sambut raya dah settle. Korang punya dah settle ke belum?? Jangan membazir tau membazir amalan syaitonn.








Weekend Update : Mood Republik x Vendville

Assalamualaikum and hai



Klik banner kalau nak join :)


  • Apakah servis yang SGshop tawarkan?
SGShop adalah agent Taobao yang membantu pelanggan untuk membeli belah dari Taobao.com dan dihantar terus ke Malaysia. Jadi SGShop menawarkan servis membeli belah dengan pilihan barangan yang banyak serta memudahkan pelanggan untuk membeli belah di laman web berbahasa cina. Jadi senang la nak shopping barangan murah di SGShop sebab dalam bahasa inggeris, senang faham, dan senang jugak nak membeli. Harga pun dah siap convert dah. Tak perlu risau nak beli barang di laman web bahasa cina, SGShop boleh bantu !


SGShop juga menyediakan dua option untuk membeli belah iaitu buy for me and ship for me. Buy for me bila pelanggan pilih barang di laman web SGShop dan checkout dengan pembelian biasa, SGShop akan bantu ship barang from China to Malaysia. Ship for me pula pelanggan boleh pergi ke mana-mana laman web online shop China dan SGShop akan bantu ship barang from China to Malaysia. Senang kan nak shopping !






Item pertama ialah set pinggan mangkuk ni. Cantik sangat ! Warna putih dan ada corak gold. I suka sangat dengan warna corak tu. Set dalam ni pun banyak. Disebabkan I baru pindah rumah, pinggan mangkuk serius tak cukup. Tak sempat nak kumpul lagi hahaha kekadang nak letak lauk dalam mangkuk pun kena fikir dulu nak letak lauk mana sebab mangkuk tak cukup ! Sedih betul hahaha. Bila tengok set ni kat link SINI serius jatuh hati. Ini ialah item di SGShop bahagian dinner ware. Banyak lagi pilihan !





Ini ialah item kedua yang I dah lama nak. Meja study ataupun meja yang I nak buat as tempat untuk mencurahkan idea berblogging hahahha. I dah lama teringin nak ada port yang selesa untuk menaip entry blog. Selalu taip entry atas lantai je hehhh sakit pinggang duduk je. Meja ni memang cantik sesuai dengan tema barang rumah I macam kayu-kayu. Harga pun boleh tahan murah. Kalau nak tengok meja ni boleh ke link SINI. Meja ni ada di SGShop bahagian furniture and table.





Dan item terakhir adalah luggage di atas ni. Tengok la betapa sweet nya luggage ni dengan corak bunga alahai so sweet geram je tengok. Dah la warna fav I. Rasa nak tiga-tiga je. Ikutkan I memang tak ada luggage untuk travel dan balik kampung. Memang perlukan luggage la. Bila cuci mata di SGShop bahagian suitcase confirm rambang mata tengok pilihan luggage dia. Banyak ! Dan semestinya cantik-cantik. I seriously nak luggage ni huarghhh. Boleh tengok di link SINI.



Kalau ikutkan bukan setakat tiga item je I nak kat SGShop ni. Seratus pun I boleh senaraikan sebab banyak gila barang nak beli dan boleh beli di sini. Harga pun murah-murah dari tempat lain. Yang penting pilihan banyak. Lepas ni memang shopping di SGShop jela.

SGshop “Jom Shopping!” Contest

Assalamualaikum and hai




Username SGShop : airahsyahirah
Id Blog : Shesyira As
Instagram : shesyeeraa

Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia

Assalamualaikum and hai




Movie yang I tunggu-tunggu nak tengok. Bila baca twitter je ada orang review negatif. Bila scroll lagi review positif pulak. Jadi memang kena tengok sendiri la The Mummy ni. Sebelum ni memang I ada tengok trailer dia memang nampak best. Jadi meh baca sinopsis dia.


Sinopsis
The Mummy mengisahkan tentang Nick Morton yang dilakonkan oleh Tom Cruise, dia ni askar dengan tak sengaja terjumpa makan mumia yang dah lebih beribu tahun. Dia terjumpa makan ni dengan kawan dia secara tak sengaja sebab time tu askar bom kawasan tu. Tujuan dia memang nak cari makam tu pun sebab dia dah curi peta makam tersebut dari perempuan yang dia tidur malam sebelum tu.


Jadi makam tu adalah makam Ahmanet. Puteri raja Mesir yang jadi pengkhianat sebab cemburu dengan adik lelaki dia yang baru lahir sebab bakal mewarisi tahta padahal sebelum tu dia dah bersedia nak naik tahta. Sebab cemburu, dia bunuh ayah dia, mak tiri dan adik lelaki tiri dia tu. Lepas dah bunuh dia nak hidupkan Dewa Set, dewa kematian pulak. Jadi Puteri Ahmanet ni jahat la nak hidupkan dewa bagai.


Tapi dia sempat kena tangkap sebelum hidupkan Dewa Set. Dia kena masuk dalam bekas mumia tu hidup-hidup dan tanam terus. Jadi makan yang Nick jumpa tu makan Ahmanet. Makan Ahmanet tu macam penjara ada batu yang tak bagi makan tu timbul dari kolam yang ada dalam tanah tu, dan ada pengawal batu yang jaga. Tapi Nick boleh pulak macam lepaskan makam tu sebab tu Ahmanet ni hidup semula ! Jadi kalau nak tau macam mana Nick lepaskan makam tu memang kena tengok sendiri cerita ni.


My review
I bagi  love ! Major love hahaha. Movie ni P13 tapi boleh tahan menakutkan jugak. Part Ahmanet nak cari Nick tu serius menakutkan. Dah macam cerita hantu pulak. I lepas balik tengok movie dan tidur boleh pulak mimpi buruk. Memang bagi kesan la kat I hahaha nampak sangat penakut ! Jadi budak-budak memang kena tengok dengan ibubapa dan penjaga. Ibu mengandung pun kena tengok dengan berhati-hati sebab ada scene yang terkejut-terkejut macam tu. I enjoy tengok movie ni walaupun banyak jugak part seram yang I tak suka.


Bagi I jalan cerita memang menarik dan seronok. Tak bosan pun macam sesetengah negatif review bagi movie ni. Pelakon utama macam Tom Cruise dan Anabelle Wallis memang sesuai bawak karakter tu. Ahmanet lakonan Sofia Boutella pun pandai gila dia berlakon dah laa cantik ! Suka sangat tengok muka dia walaupun buruk berconteng-conteng.


Masa start diaorang nak bawak Mummy ni untuk kajian la banyak benda buruk berlaku dan Nick dengan Jenny yang nak selesaikan kes tu. Bayangkan ada tempat kajian untuk mumia, dan makhluk-makhluk lama macam ni. Kalau nak tau kena tengok la sebab I bagi lima bintang kot hahaa. Scene  kelakar pun ada jugak buatkan cerita ni tak serius sangat.


Walaupun banyak bad reviews, korang kena la tengok sendiri dan nilaikan. Bagi I best je tengok movie ni untuk jadikan hiburan.




























The Mummy 2017 Movie Review

Assalamualaikum and hai.





Sekarang kita berada di 10 malam terakhir ramadhan jadi macam mana ibadah puasa korang okay ke tak? Berapa hari tuang puasa? hahaha harap semuanya berjalan dengan lancar. Dah nak habis puasa ni confirm semua sibuk nak sediakan baju raya, tudung raya, kasut raya, semua raya. Butik-butik, kedai, shopping mall pun tak nak kalah buat sales best-best untuk pelanggan. Tapi jangan shopping sampai membazir pulak okay. Kalau shopping kat Lazada takpe sebab barang semua murah jadi tak membazir.


a. What's your color theme for this Raya? 

Okay tema raya I tahun ni adalah bold sikit. Sikit jela. Bertemakan warna Maroon dan ada hint sweet dengan pink dan baby blue. Makeup pun nak buat ala-ala sweet. Outfit je bagi bold sikit. Dan yang paling penting haruslah sedondon dengan yang tersayang hehe.


b. Share your outfit details for this Raya






Yas ini lah outfit I pagi raya nanti. Baju kurung moden warna hitam dengan bunga pink dan blue. Shawl Maroon sebab nak bagi menyerlah sikit. Heels pink dan clutch untuk simpan duit raya hahahah Memang tak la nak simpan duit raya sendiri. I yang kena bagi duit raya dah. Makeup palette dengan warna soft dan fav BB Cushion I, Laneige ! Perfume harus ye di pagi raya tak nak la busuk-busuk walaupun nanti ke dapur jugak membasuh pinggan.



c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 

Kalau nak tau I ada sepasang je baju baru hahahahha. So memang terus terjah Lazada laa nak tambah dua tiga pasang lagi. Tak perlu risau membazir ke apa sebab harga di lazada sangat berpatutan. Rambang mata nak pilih. 





Di Lazada korang boleh dapat Baju Kurung serendah RM30 je wehhh. Murah gila. Kalau nak tau lebih lanjut pergi bukak laman web Lazada sekarang. Semua cantik-cantik. Tapi I berkenan dengan kebaya labuh warna light green ni. Sangat soft and sweet. Paling penting murah, RM89.00 je. Review pun positif sebab semua cakap kain best dan selesa. Tips nak beli online sentiasa baca bahagian review produk kalau nak tau produk tu okay ke tak. Tapi kalau beli kat Lazada tak payah risau semua okay.







Dah ada Baju Kebaya kena la sedondon dengan shawl pulak. I tak tau pun sebelum ni ada brand Naelofar kat Lazada ! Serius weh senang la nak beli Naelofar lepas ni. Design yang paling I suka. Batu-batu yang kat bahagian awning shawl tu serius nampak sweet I memang nak cari shawl macam ni. Tunggu full raya ootd I okay hehe.






Paling penting kena ada handbag nak letak duit raya yeay ! Tapi kalau tak nak bawak handbag besar-besar boleh je beli cluth di atas ni kat Lazada. Warna clutch harus laa matching dengan shawl. Cantik betul cluth gold ni. Space pun okay untuk letak barang lain. Harga sangat berbaloi. Kalau tak ada beg raya lagi cepat cuci mata kat Lazada.





Akhir sekali adalah kasut raya. Tips paling penting di hari raya kena pakai kasut yang paling selesa. Sebab nanti nak pergi beraya rumah sedara mara, nak berjalan jauh, kena la pakai kasut yang selesa. Tak ada laa penat seharian beraya tambah pulak sakit kaki sebab pakai kasut tak selesa. Kasut atas ni pada I nampak selesa walaupun jenis wedges. Wedges lagi okay kot dari heels sebab lebih stabil. Lagipun tak terlalu tinggi. Warna pun cantik dan matching dengan baju, tudung dan clutch.


Banyak sangat barang tengah sales di Lazada sekarang sebab Lazada sedang mengadakan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale dari 19May sehingga 30 june 2017. Jadi sempat lagi nak shopping barang di Lazada. Jangan lepaskan peluang okay. Potongan harga sehingga 90% pulak tu. Rambang mata !






Bold Raya Outfit

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.