Hai. Harini I nak kongsi sesuatu untuk wanita berhijab di luar sana. Nampak tajuk pun dah tau kan I nak kongsi apa. Hair mist untuk wanita bertudung ! I memang selama ni tercari-cari produk apa yang I nak guna bila rasa rimas dengan rambut sendiri, rasa tak selesa dan yang berguna untuk masalah rambut. Rambut ni mahkota wanita kan walaupun bertudung, bahagian rambut, kulit kepala semua kena ambil tahu jugak.


Jangan sebab dah bertudung terus tak kisah dah pasal rambut sendiri. Kalau boleh sediakan rutin rambut dan buat setiap minggu. Nanti I share rutin rambut I okay. Kadang-kadang lepas seharian pakai tudung, balik rumah mesti dah tak selesa walaupun baru pagi tadi cuci rambut. Kulit kepala pun berminyak dan rambut tak terurus lepas dah pakai tudung lama. Siapa pernah jadi macam ni? Kalau I memang lega sangat lepas seharian pakai tudung, balik rumah bukak tudung dan duduk depan kipas.


Lagi lega bila jumpa KISEKI HAIR MIST ni. Diformulasi bagi menyelesaikan 99% masalah wanita bertudung/berhijab. Antara masalah yang selalu wanita alami ialah rambut gugur, kulit kepala gatal lagi-lagi bila dah berpanas kat luar dengan terik matahari, rambut tak terurus, tidak selesa ketika bertudung sebab masalah kulit kepala dan rambut, rambut berbau, rambut bercabang, kelemumur, botak tengah dan rambut jarang. Siapa yang ada masalah kat atas ni cepat-cepat la usaha cari rutin rambut yang betul.




Tapi kalau malas nak buat semua rutin rambut yang leceh tu boleh je guna Kiseki Hair Mist. Kiseki hair mist ni boleh membantu masalah-masalah di atas. Kalau tengok instagram dan facebook diaorang memang banyak feedback bagus. I yang guna pun nak bagi feedback sendiri jadi tunggu baca sampai habis tau.


Kenapa feedback hair mist ni semua positif sebab bahan bahan dalam hair mist ni pun dah bagus untuk rambut. Menggunakan sumber alam semulajadi seperti minyak argan, minyak buah berangan, minyak jojoba, lidah buaya dan yang bestnya diperkaya dengan vitamin E dan B5.


Untuk lebih pencerahan, bahan yang ada dalam Kiseki Hair Mist ni ialah water, fragrance, peg-40 hydrogenated, castor oil, peg-12, dimethicone, soyethyl morpholinium ethosulfate, panthenyl ethylether, phytantriol, vit c aesculus hippocastanum (horse chestnut) ext, simmondsia chinesis (jojoba), seed oil ext, vit e, niacinamide, tocopheryl, acetate, argan oil, yeast ext, zincgluconate propylene glycol, ammonium glycyrrhizate, argan oil, panthenol, benzopheno ne-4.




Packaging dia memang cantik dan simple. Warna putih dan kombinasi warna pink, purple, biru. Botol pun slim dan tak besar sangat jadi senang nak sumbat dalam handbag, makeup bag mahupun beg toiletries. Memang senang nak selit kat mana-mana. Paling I suka senang nak bawak travel. Botol dia pun jenis spray jadi senang nak apply. Cara nak pakai pulak cuma spray kan je pada kulit kepala sebelum pakai tudung. Senang ! 


I memang selalu pakai sebelum pergi kerja. Bau dia memang wangi dan testur dia tak berminyak pun walaupun mengandungi pelbagai minyak yang baik untuk rambut. Bila spray sebelum pakai tudung, nanti nak solat asar pun bau wangi dia masih ada lagi. Memang sampai ke malam la bau mist ni. Kalau tak cuci rambut I rasa bau dia boleh tahan dua hari. Bagi korang yang ada kulit sensitif dengan pewangi kena berhati-hati sikit la takut ada kesan pada kulit. Tapi bau wangi dia tak over pun sampai satu kilometer boleh bau. Kalau bukak tudung orang sebelah boleh tumpang bau.


I suka bau wangi dia. Bila dah mandi, dah selesa rambut pun wangi terus hati senang hahaha. Apa yang I perasan kesan dia pada kulit kepala, bila berpeluh panas berjemur bawah matahari, kulit kepala tak gatal. Boleh bertahan lagi dengan peluh semua. Rambut I jenis tebal jadi memang kadang tak selesa bila berpeluh. Bila guna hair mist Kiseki ni I memang rasa perbezaan dia. Hari I konvo haritu pun I spray sebelum siap pakai tudung semua. Selesa sampai ke petang walaupun terik matahari panas dan peluh.




Jadi boleh la cuba Kiseki Hair Mist ni untuk kesejahteraan rambut anda. I pakai sebotol ni dekat sebulan setengah dah tak habis lagi tauu. Hair mist Kiseki adalah buatan Malaysia dan ada GMP certified. 


Produk : KISEKI Hair Mist
Isipadu : 50ml
Harga : RM79.90
Pengeluar : Kiseki Global Resource


Kalau nak baca lebih banyak feedback dan info boleh singgah instagram dan fecebook Kiseki Hair Mist ni. 

Facebook : KISEKI HAIR MIST HQ, KISEKI MALAYSIA
Instagram : KISEKI MALAYSIA
                 

p/s : boyfriend I pun guna sebab wangi. 


Pros
+ Wangi sangat I suka
+ Kulit kepala selesa sepanjang hari
+ Botol slim senang nak sumbat mana mana
+ Senang nak pakai dan spray tak ada tersekat
+ Kulit kepala tak berminyak


Cons
- Tak membantu rambut gugur I :(

KISEKI HAIR MIST My Perfect Partner



Kali ni I nak kongsi makanan fav I. Walaupun fav tapi baru tiga kali makan je hahhaha. Tak boleh makan banyak banyak nanti jemu pulak. Atas ni adalah mee sua. Tak silap I macam tu la eja dia. Mee sua ni makanan dari Taiwan. Tapi tak silap I original dia dari China. I cuba mee sua dari Shihlin Taiwan Street Snack. Shihlin Taiwan Street Snack ni yang I perasan akan ada dekat semua aeon mall. Jadi kalau teringin nak rasa boleh la pergi aeon berhampiran anda. 


Mee sua ni kuah dia pekat dan mee dia kurus macam bihun. Ada ayam yang putih-putih dalam gambar tu dan oyster tiga ketul. I suka mee ni sebab ada oyster. Sedap ! Tapi mee ni pun sedap jugak. Aiman pun suka cuma dia tak suka oyster tu je sebab geli tak boleh telan. I jeke yang suka makan benda macam ni. Macam siput buluh tu pun fav I lagi lagi masak ala shell out tapi Aiman tak makan siput buluh ni dengan sebab yang sama seperti di atas. Jadi bila kongsi dengan Aiman, I boleh makan semua oyster hehe.

Atas tu pun ada daun ketumbar tak silap I. Bila gabung semua makan bersama memang sedap. Yang tak cuba lagi boleh la pergi try. Harga pun murah je tapi I tak ingat berapa.




Makanan kedua yang memang fav dan wajib beli, ayam xxl ni. Lebih kurang macam ayam gunting tapi Taiwan style sebab tak gunting. Makan macam ni je terus. Aiman selalu request nak lebih pedas. Memang pedas sangat laaaaa itu yang buat bertambah sedap. Ayam dia pun rangup dan besar berbaloi dengan harga. Kedai ni ada halal cert untuk raw material yang dia guna. Kalau tak nampak halal cert tu boleh tanya dia okay.


Buat masa ni I baru cuba dua menu ni jela. Dedua sedap. Air yang dalam packet gambar pertama tu pun sedap. I selalu datang nak beli ayam ni je, mee sua sekali sekali je kalau teringin. Kedai dia pun kecik je kerusi meja pun tak lebih sepuluh. Ada kedai yang I nampak ada tiga kerusi meja je hahhha memang kecil tapi outlet dia banyak. Yang tak pernah cuba boleh la pergi try sebab ayam dia memang famous.

Shihlin Taiwan Street Snack



Ini entry yang paling lama I peram. Hermo warehouse sale ni bulan August kot tapi Oktober baru nak update hahhaha. Hermo Warehouse Sale kali ni dekat Johor Bahru. Tak silap I Johor Bahru dia punya HQ dan memang tempat simpan semua barang yang ada dekat Hermo tu. Tak silap I la kalau silap maafkan. Hermo Warehouse Sale ni diadakan selama dua hari tapi I dapat pergi sehari je, hari sabtu lepas balik kerja. Ikutkan ahad nak pergi lagi sebab tak puas cuci mata tapi Aiman kerja pulak. I nak drive sesorang memang tak la sebab agak jauh dari rumah.


Hermo Warehouse ni pun dalam kawasan perindustrian, banyak kilang dan warehouse lain. Tapi kawasan tu best sebab kiri kanan banyak pokok dan warehouse semua cantik cantik. Macam bangunan baru jugak, kawasan pun ada guard jaga. 


Jadi lepas balik kerja dan lunch I bergerak la kesana. Kalau nak tau I kena beratur lebih kurang dua tiga jam jugak sebelum dapat masuk. Memang lama gila dan penat nak beratur. Nasib ada khemah dan kipas disediakan, tak ada la terasa nak pengsan sebab sesak dengan orang ramai dan panas. Orang memang ramai gilaa pertama kali I gigih beratur lama macam tu. Selalu I ajak Aiman chaw je kalau lama. Nasib jugak Aiman rajin nak melayan I beratur sekali.


Bila dah masuk memang best sebab kebanyakkan barang semua murah. Disebabkan I datang lambat, mask yang RM1 tu semua dah habis. Tinggal mask yang tak best dan I tak beli pun. Banyak gila korean product yang famous-famous lebih murah dari dalam website. Serius I lama gila dalam tu. Beratur lama, dalam warehouse tu pun lama. Bayangkan sampai dah nak tutup pun I tak keluar lagi hehehe. Bukan sebab taknak keluar ye, beratur nak bayar pun ambil masa jugak. Liptint murah, makeup, yang paling banyak skincare la. Body care, hair care semua ada. Macam mana I tak rambang mata dalam tu.


Memang I sorang je kehulu kehilir tengok barang sana sini. Dah pilih letak dalam raga yang Aiman pegang. Aiman duduk sandar tepi dinding macam lelaki lelaki yang lain. Lepas dah bagi Aiman, I pusing lagi jalan tengok barang. Lepastu bagi Aiman. Ulang sampai puas hati hahaha. Walaupun tak puas lagi. I jadi personal shopper jugak tolong belikan barang orang lain, itu yang buat ambil masa sikit nak mencari barangnya.




I ada jugak beli lebih dua produk dekat atas ni jadi kalau ada yang berminat nak beli boleh contact I dekat 017 563 0516 okay. Nanti tunggu I buat review barang yang I beli walaupun tak banyak. Kalau nak diskaun dekat Hermo website boleh check entry I dekat SINI.

Hermo Warehouse Sale


Sejak akhir-akhir ni I teringin nak makan benda manis macam pavlova dan ice cream ! Berapa banyak kali dah beli ice cream dalam dua minggu ni hahaha. Kadang I penat seharian macam bestnya kalau dapat relax depan tv sambil makan ice cream. Terasa tua sangat bila dah mula nak menghargai masa yang ada lagi-lagi masa rehat. hehhhh tua. 


I tak craving cake tapi craving pavlova. Last I makan pavlova dekat Thumbs Cafe Ipoh Perak masa sambut birthday ayah. Sedap gila ! Pavlova dekat sana memang sedap cair dalam mulut, gebu dan tak manis sangat. Kalau datang Perak jangan lupa singgah makan sana okay. Disebabkan teringin I google la pavlova yang sedap dekat jb ni. Dua tiga hari meng-google tapi tak pergi jugak sebab tunggu I dengan Aiman free. Kadang I free Aiman tak free. Tak kan nak pergi makan sesorang tak best laa.




Finally I ambil keputusan nak cuba pavlova Petals and Bakes. Dekat sikit dengan rumah sebab I pergi lepas waktu kerja. Nak pergi jauh punya takut tutup pulak. Jadi lepas dinner terus siap pergi makan dessert pulak haha. I ambil satu slice pavlova, Aiman punya moist chocolate cake kot.


Okay pavlova ni tak sedap. Tak macam yang I nak. Dia punya pavlova yang base tu tak gebu langsung. Keras dan macam tak naik je.... Tak berapa cair dalam mulut. Dalam ig I nampak cantik dan nampak sedap tapi tak sedap. Mungkin tu lama punya kot sebab tu tak sedap hahahah serius tak suka dah la mahal. Kalau mahal dan berbaloi tak apa jugak. Kek Aiman lagi la tak sedap. Aiman memang suka cake dan benda manis tapi bila dia tak habiskan kek ni memang tak sedap la tu. I nak tolong habiskan pun rasa tak boleh masuk. Kek dia macam kek biasa je tak ada moist ke apa macam biasa jeeee. Topping coklat dia pun macam murah punya sebab tak rasa sangat coklat dia tapi rasa agak berminyak dan muak !


Tapi toping pavlova dia sedap. Creamy dan rasa macam ice cream. Makan topping dengan buah pun sedap hahah.



Air pulak order apa entah I tak ingat tapi ada rasa honey sikit sebab nama air ni ada la perkataan 'honey' hahah. Lepastu ada rasa oat dan susu. Air okay la boleh tahan tak ada la sedap sangat. Harga kemain mahal beria macam sedap je padahal biasa. Serius tak happy makan kek, pavlova ni sebab tak berbaloi dengan harga dia. Cake coklat Aiman tu mungkin nampak besar sesuai dengan harga tapi kalau dah tak sedap......


Cara pembayaran pun pening sebab cake kedai lain, nak bayar air kena tunggu resit kedai sebelah hahahha lama berdiri dekat kaunter nak bayar tu menunggu resit, tunggu duit balance lagi hehhh sabar jela. Mungkin nasib I nak makan pavlova tak baik kut dapat yang tak sedap. Mungkin pavlova hari lain sedap haha. I nampak ada jugak pelanggan lain makan nasi, western dan makanan lain nampak sedap jugak. Lepas ni datang cuba makanan lain jela. Atau tak payah datang dah sebab tak best. Tapi cafe ni memang comel sebab semua warna pastel dan cozy ! Ajak member lepak lepak sini pun best sebab selesa. 


I tengok instagram dia ada buat kelas baking untuk kanak-kanak. Area kedai ni dekat Nong Chik Johor Bahru jadi mana yang berminat boleh la check instagram Petals & Bakes. 


Petals and Bakes Cafe






Weekday haritu I berkesempatan nak selit sikit melawat Blossom of Light by Eco Botanic ni. I jumpa event ni dekat twitter. Bukan la event sangat pun tapi tarikan waktu malam untuk sebulan je. Start dari 1 September hingga 1 October tak silap I. Ikutkan nak pergi hujung minggu tapi jadual pack sangat buat apa pun I tak pasti hahahah tapi bila sampai weekend je confirm busy ya amat. Disebabkan hari sabtu I kerja, ahad je la masa yang ada nak berehat, nak buat itu ini. Macam mana tak pack.


Jadi apa Blossom of Light ni? Pameran lampu lampu hiasan yang berkerlipan waktu malam. Cantik sangat ! I memang excited nak datang. Ikutkan kalau nak datang sini kena isi borang online dulu, borang tu cuma tanya basic maklumat je kemudian dia akan hantar bar code tiket untuk masuk dalam ni. Bila dah smpai bar code tu hanya digunakan musim hujung minggu sebab ramai datang kena tapis sikit sehari berapa orang je boleh datang. Nanti ramai-ramai sesak pulak nak tangkap gambar pun susah.


Disebabkan bar code tu tak guna, isi maklumat basib macam email, no telifon dan nama dalam buku log je lepastu dah boleh masuk yeay !




Bila masuk memang cantik tengok banyak lampu warna warni tak sabar nak explore. Start boleh masuk pukul 7 malam. I dengan Aiman sampai dalam 730 malam orang pun tak ramai lagi. Selesa sikit nak tangkap gambar. Lepas dah nak habis pusing baru nampak orang ramai berpusu baru sampai. Kawasan pun luas memang banyak port nak tangkap gambar. Paling penting kena sediakan kamera yang okay nak tangkap gambar jela kalau kamera macam I ni, ini jela hasilnya hahha.


Buaian memang banyak dan warna warni.




Gambar atas ni kuda cinderella siap ada tempat duduk belakang tu kalau nampak Aiman pun ada kat belakang tu hahahaha tapi I focus kat kuda je. Serious cantik. Carriage ke apa entah yang bertukar dari pumpkin tu pun hias dengan bunga, lampu fairy light romantik sangat haha.


Kalau bawak bebudak memang diaorang suka la dapat pergi sana sini kat dalam ni. Taman permainan pun ada cuma gelap sikit kawasan tu lampu tak cukup kena ada orang dewasa pantau la. Meriah jugak dengan orang ramai kat situ walaupun hari biasa je. Dah la baru lepas hujan, bila I nak naik buai tu memang basah ! Nasib sempat ambil pamplet dekat kaunter pendaftaran tu so boleh jadi alas sebelum duduk. Berguna jugak pamplet ni untuk I sebelum Aiman bising bawak dalam kereta menyemak je hahhaa.




Jongkang jongket. I duduk dekat jongkang jongket ni yang lama sangat. Seronok main benda ni dah lama tak main tapi sebab tempat duduk dia tak selesa boleh tahan sakit jugak la. Keras -.- Tengok la I boleh tangkap gambar ni dengan tak ada orang kacau lalu lalang pun sebab tak ramai orang lagi.


Lampu un ada yang tak menyala dah sebab hujan kot



Blossom of Light ni diadakan sebulan je, sekarang memang dah tak ada la sebab dah masuk bulan oktober kan. I memang enjoy pergi tempat macam ni, cantik dan romantik nak jalan-jalan. 

Blossom of Light by Eco Botanic

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.